Fargevalg


Farger kan være utrolig vanskelig, og vi ser mye nøytrale toner i mange hjem. Det er viktig å tenke helhet og samspill med resten av boligen når man skal velge ut farger til et rom. Dette skaper et harmonisk hjem, og gir en behagelig atmosfære.

Det kan være lett å ty til nøytrale toner, som feks. gråtoner, da det er enkelt å tenke at dette er et trygt valg. Gråtoner kan for øvrig være noe av det vanskeligste man kan velge. Bare et hint av rødt eller gult i malingen kan ha utrolig stor påvirkning, og en gråfarge kan se veldig forskjellig ut i forskjellige hjem. Dette kommer helt ann på hva det står sammen med, og spesielt lyset.

Lyset i rommet har stor betydning for fargevalget, og jeg anbefaler alle å male en liten prøve på en vegg for å se hvordan fargen ser ut nettopp hos deg. Du kan ha sett denne fargen hos en venn eller på tv, og den ser helt annerledes ut på veggen hjemme hos deg.

Vi har de siste årene sett mer og mer mørke farger på trendbildet. Mange lever i den oppfatning at det gjør rommet mindre. Tenk heller på lyssettingen, som er viktig når man velger mørke farger.

På bildet over er soverommet malt i en mørk blå farge (St. Pauls Blue, Jotun). På grunn av skråtaket er det ikke mye veggplass i dette rommet, så jeg valgte å male taket i samme farge. For at det ikke skulle bli monotont er veggene malt i kalkmaling og taket i vanlig maling. Kalkmalingen gir en fin tekstur til veggene og en kontrast til taket, selv om det er samme farge.